Waar ik mijn Textiel vandaan haal


Zoals je waarschijnlijk wel weet, gebruik ik voor mijn naaiwerk het liefst hergebruikt textiel. Dus het leek me leuk om eens te vertellen welke stoffen ik gebruik en waar ik mijn tweedehands stoffen vandaan haal!

Hieronder lees je meer!

Lees meer: Waar ik mijn Textiel vandaan haal

Oude Kleding

Er is ontzettend veel kleding op deze wereld, en in al die kleding zit heel veel stof. Als kleding niet meer gedragen wordt, vind ik het leuk en fijn om de stof te gebruiken om er mooie nieuwe dingen van te maken! Zoals tassen, etui’s en quilts. Of een ander, nieuw kledingstuk.

Kledingstukken die ik het liefst gebruik zijn spijkerbroeken of -jasjes, andere broeken of jasjes als ze van natuurlijke geweven stof zijn gemaakt. Verder overhemden, rokken en jurkjes van katoen. Ik haal de kleding netjes uit elkaar en haal ook de knopen, ritsen en gespen er netjes vanaf.

Beddengoed

Oude lakens, hoeslakens en dekbed overtrekken zijn ook fijn om te gebruiken. Er zit een grote hoeveelheid katoenen stof in, en de dikte is ideaal voor patchwork en quilts. Als ik voor de achterkant van een quilt een grote lap stof nodig heb dan gebruik ik daar meestal een (hoes)laken of dekbed overtrek voor!

Wollen dekens of katoenen babydekens gebruik ik om te bekleden met patchwork, om er op die manier vrolijke, unieke dekentjes van te maken.

Ander Textiel

Ander textiel dat ik graag hergebruik zijn tafelkleden en gordijnen (als die van katoen of linnen gemaakt zijn). Er zit veel stof in en ze hebben vaak leuke printjes! Oude tafelkleden met een borduurwerkje vind ik helemaal mooi 🙂
Deze stoffen kan ik gebruiken voor tassen, etui’s en quilts (als de stof niet té dik is).

Gekregen!

Mijn familie, buren en bekenden weten natuurlijk dat ik graag naai. Van hen krijg ik dan ook regelmatig oude kleding, beddengoed, lappen stof, knopen en leuke sierbandjes bijvoorbeeld. Erg leuk natuurlijk en ik ben ze er dankbaar voor!

StofRestjes

Als ik stof op maat knip dat blijven er bijna altijd stukjes stof over. Deze stofrestjes gebruik ik in patchwork naaiprojecten zoals tassen en quilts. Ik vind het heerlijk om verschillende stofjes te combineren tot een mooi geheel!

Rommelmarkten & Kringloop

Goede plekken om te speuren naar afgedankte stoffen zijn de kringloop winkel en rommelmarkten. Er zijn altijd wel mensen die hun stoffen opruimen. En daar zitten voor mij dan soms weer pareltjes tussen.
Ook tafelkleden en beddengoed kan ik vaak vinden in de kringloopwinkel of op rommelmarkten.

Gewassen en gestreken!

Alle kleding, beddengoed, gordijnen, tafelkleden en stukken stof die ik krijg of vind worden gewassen en gestreken voordat ik ze gebruik. Wel zo fris voor mijzelf, en ook voor degene waar ik de nieuwe items voor maak 🙂

Wat kan ik niet gebruiken?

De stukken van de stof die té dun zijn geworden door slijtage, of stukken waar vlekken op zitten kan ik niet gebruiken. Die stukken stof knip ik in kleine stukjes en gebruik ik als vulling voor (meditatie) poefjes.

Wat ik ook niet graag gebruik zijn synthetische stoffen of stoffen waar veel rek in zit.
Grotere stukken stof die ik niet kan gebruiken breng ik naar de textiel container bij mij om de hoek.

Ook aan de slag?

Geef een reactie